Велика справа маленьких бібліотек

Для крихітних хатинок-шафок системи Little Free Library (LFL) існує безліч назв: «мінібібліотеки», «лялькові будиночки для книжок», «книжкові скарбнички», «книжкові скриньки» і навіть «книжкові шпаківні». Зі зворушливої поодинокої буккросинґової ініціативи вони перетворилися на явище всесвітнього масштабу, про яке хочеться і треба говорити.
Усе почалося 2009 року в містечку Хадсон, що у Вісконсіні. Тамтешній мешканець Тодд Бол прагнув створити щось особливе в пам’ять про свою померлу матір, яка присвятила все життя вчителюванню й обожнювала книжки. Власноруч Тодд змайстрував мініатюрну копію місцевої школи та встановив її на своєму ґанку поруч із тротуаром, аби кожен перехожий мав доступ до арт-об’єкту. Маленький будиночок мав і практичний бік застосування, адже водночас це була стилізована шафа з книжками. Правило користування мінібібліотекою було просте: «Узяв книгу – не забудь покласти на її місце іншу». Таким чином відбувалося постійне оновлення книжкового «фонду».
Тодд зізнавався, що попервах його задум не мав особливого успіху чи попиту, а одного дня шафка була нахабно й безсоромно кимось спустошена. Проте чоловік не зневірювався, а дбайливо складав книжки у скриньку, й поступово всі мешканці його району, а особливо діти, стали постійними та відповідальними користувачами мінібібліотеки.Тодд зізнавався, що попервах його задум не мав особливого успіху чи попиту, а одного дня шафка була нахабно й безсоромно кимось спустошена. Проте чоловік не зневірювався, а дбайливо складав книжки у скриньку, й поступово всі мешканці його району, а особливо діти, стали постійними та відповідальними користувачами мінібібліотеки.Тодд розмірковував про ажіотаж і позитивну атмосферу довкола його маленької бібліотеки, і почав мріяти про більше. Він знайшов однодумця в особі Ріка Брукса й, об’єднавши зусилля, чоловіки створили проєкт Little Free Library – Маленька безкоштовна бібліотека – з простим, але потужним гаслом: «Take a Book. Leave a Book» («Візьми книжку. Залиш книжку»).
Цікаво, що перша колекція з тридцяти книжкових шпаківень була виготовлена друзями й родиною Тодда з уламків стайні, зруйнованої торнадо. Затим Тодд і Рік їздили різними американськими містами, пропонуючи людям долучитися до ініціативи. Минуло не надто багато часу, аби прилаштувати всі мінібібліотеки в Медісоні, Чикаґо й Міннеаполісі та на їхніх околицях. Про чарівні книжкові хатинки почали згадувати у пресі, а незабаром попит уже випереджав пропозицію, тож система отримала централізований сайт і теслярів.
Історії, що ними ділилися хранителі мінібібліотек, нерідко так зворушували й надихали, що стали основою для тематичного блоґу. Деякі з них просто розповідають про те, як змінилася певна вулиця із появою книжкової шпаківні, або як ця маленька ініціатива компенсує відсутність бібліотеки в районі, спрощує буккросинґ, знайомить і єднає людей, захоплює дітей, заповнює пустку від втрати близької людини. Інші вражають справді масштабним підходом і результатом.Кількість книжкових хатинок у світі зростає з кожним днем, утім зовсім необов’язково бути власником такої для відчуття причетності до великої справи маленьких бібліотек. Можна обрати шлях «помічника героя». Скажімо, взяти на себе відповідальність за занедбану чи не надто цікаву на асортимент шафку, додати на поличку дитячі чи нон-фікшн видання, яких часто бракує навіть активним LFL.



Популярні публікації