Оголошено довгий список книжкової премії "Еспресо. Вибір читачів 2020". Номінація "Література для підлітків”

Цього року книжкова премія "Еспресо. Вибір читачів 2020" розширила свої горизонти
Від 38 видавництв України було отримано 165 заявок на участь у літературному конкурсі. Оргкомітет ретельно перевірив на відповідність вимогам усі видання, що надіслали видавництва. Після цього були сформовані Довгі списки книг для конкурсу у трьох номінаціях: “Література для дорослих", "Література для підлітків” та "Література для дітей". Бажаємо успіхів літературним творам на черговій сходинці книжкової премії “Еспресо. Вибір читачів 2020” 
До другого етапу в Довгий список книжок у номінації “Література для підлітків” потрапило 14 видань від 8 видавництв. 
“З Ейнштейном у рюкзаку”, Андрій Бачинський ("Видавництво Старого Лева") 
 
Мандрівка школярів у гори, яка мала би стати чудовим відпочинком, обернулася несподіваною пригодою для трьох однокласників — красеня-футболіста Олега, красуні Солі та тихого і таємно закоханого у Солю Юрка. Як знання законів фізики та вміння застосувати їх на практиці допомогло підліткам у небезпечних для життя умовах — читайте у захопливій пригодницькій повісті Андрія Бачинського "З Ейнштейном у рюкзаку". 
“І в мене був свій рідний край. Хрестоматія української діаспорної літератури”, Укладач: Марина Варданян (Видавництво "АССА") 

"Там, де вдома" — це 112 віршів волонтерів та воїнів про любов і війну. Проект реалізовано за підтримки Українського культурного фонду.  
Ось уже п'ять років тривають бойові дії на сході України. Серед нас є люди, які отримали травматичний досвід на цій війні, однак змогли сублімувати його в творчість. У збірці «Там, де вдома» беруть участь вісім сучасних молодих поетів та поеток: четверо чоловіків-воїнів, які виконували (або виконують зараз) бойові завдання в зоні АТО/ОСС, та четверо жінок, які в 2014–2018 роках волонтерили і допомагали армії, чекали з війни чоловіків, підтримували та дбали про тих, хто присвятив себе служінню іншим." 
"У хрестоматії зібрані різножанрові твори понад 50  письменників української діаспори, призначені для дітей та юнацтва. Вони охоплюють найбільш важливі для формування особистості теми: патріотизму, збереження національної пам'яті та традицій, віра, набуття досвіду й знань, пізнання рідного краю й відкриття чужого, невідомого досі світу. 
Серед авторів, твори яких увійшли до хрестоматії - Іван Боднарчук, Іван Багряний, Володимир Винниченко, Петро Волиняк, Богдан Гошовський, Василь Дубина, Роман Завадович, Богдан Лепкий, Ольга Мак, Юрій Тищенко-Сірий, Леся Храплива-Щур, Дмитро Чуб тощо. 
Видання призначене для учнів середніх шкіл, учителів, батьків, а також для всіх, хто цікавиться літературою української діаспори та вихованням молодого покоління засобами художнього слова.  
“Крук та Чорний Метелик. Голос давніх сновидінь”, Ольга Мігель (Видавництво "АССА") 

Аліса звикла переховуватися й утікати від чудовиськ, які вже рік наступають на п’яти. Та вона точно не очікувала опинитися у світі, де магія — щось буденне, а на межі сну та смерті стоїть безкінечна стіна-в’язниця. Головну таємницю цього химерного місця знають лише сотня круків-магів, для яких джерелом чарівної сили є останній передсмертний подих. Але що робити, коли шлях додому закритий, а над новим домом нависла небезпека? Адже кошмари, які чекали свого часу тисячі років, кидають їй смертельний виклик…
"Дан. Варвара і варвари", Олена Чернінька (Видавництво "Картуш") 
Міський пригодницький роман-фентезі.  
Історії з життя – це не обов’язково історії з життя дорослого. Так іноді буває, що маленька людина приходить у цей світ, та він не поспішає розкривати їй обійми, не посміхається ніжно й не говорить привітно: «Гей! Вітаю, малюк! Ласкаво прошу! Я - твоє щасливе життя». І не важливо, коли саме тьмяніє сонце для цих крихіток: з дня народження або ж раптово позбавляє батьківської опіки, захисту, любові. Та саме тоді дитина пірнає у невідомість, де їй самотужки доводиться вчитись плавати. А довкола - дорослі люди, які начебто сповідують сімейні цінності... 
У мальовничому містечку Леополіс, що належить до загадкової монархії Мінерва, зустрілись кілька самотніх відчайдухів (дітей безбатченків та їх друзів), аби назавжди розмалювати сірий довколишній світ кольоровими смужками райдуги. Та чи почує їх світ дорослих, який давно замінив справжні людські цінності сурогатом? 
 Чи сповняться мрії дітей? Чи врятуть вони місто Леополіс від паводку? Чи допоможуть монархії Мінерва позбутись загарбників із сусідньої ворожої країни? Чи знайдуть юні герої батьків та справжніх друзів? 
В романі багато пригод і багато питань. Та кожне з цих питань віднайде свою правильну відповідь. Адже добро та справедливість завжди перемагають. 
“Не кажи нікому”, Саша Камінська (Видавництво "Ранок") 

Кожна дівчина чи жінка має безліч секретів. Проте часом це особливі таємниці – давні, страшні, так глибоко заховані в комірках пам’яті та підсвідомості, що про них не знають і найрідніші. 14-річна героїня повісті Саші Камінської "Не кажи нікому" бунтує проти батьків, робить безглузді вчинки, потрапляє в небезпечні ситуації та намагається зрозуміти й прийняти себе. 
“Шпигунки з притулку Артеміда”, Наталія Довгопол (Видавництво “Vivat”) 
Ця книжка — перепустка у світ гостросюжетних пригод, шпигунських місій і небезпечних мандрів, де кожен день — це випробування на сміливість і силу духу, а здатність працювати в команді є чи не єдиним шансом на спасіння. 
1907 рік. В одному з київських театрів стається сутичка. Поважний австрійський пан прилюдно звинувачує хлопчика-посильного в крадіжці. Без тіні страху підліток відкидає звинувачення, ще не підозрюючи, що це його перший іспит, запрошення в нове життя. Під зеленим картузом літній австрієць гер Фрідріх розгледів не лише перевдягнене дівчисько, а ще й потенційну вихованку для свого сирітського притулку — таємної школи "Артеміда", де готують професійних шпигунок. 
“Академія Аматерасу”, Наталія Матолінець (Видавництво “Vivat”) 
Рендалл відверто не щастить: її життя летить шкереберть, а сама вона опиняється в химерній Академії Аматерасу, куди приходять душі гордих богів, перероджуючись у нескінченному русі Колеса Долі. Тут могутні сили дрімають до часу, коли озвуться на поклик Слів, а нові знайомі приховують таємниці, яких небезпечно торкатися. Та шляху назад для Рен немає, бо вона мусить відшукати відповідь напитання, яке дзвенить у голові: "Хто ти, Рендалл Савітрі?" 
Це історія про те, що найзапекліші битви — завжди з собою, найважливіші подорожі — у глибини власної душі, а любов і дружба варті того, щоб виходити за межісвоїх можливостей, стіни законів та навіть за грань життя і смерті. Адже не треба бути могутнім богом, щоб бути людиною. 
“Казки баби Гавришихи”, Олег Гавріш (Видавництво "Час майстрів") 
Я пропоную вам мандрівку до прадавнього духу українців. 
…і це не «рожева» мандрівочка, це страшно. 
Полиште всі свої «поспішайла», візьміть дітей за руки: на вас чекає український зелений туризм з емоційними гірками. 
Ми разом пірнемо у глибину підсвідомості на рівень зв’язку з нашим корінням, відновимо цей шлях, щоб краще нас живила сила нашого фундаменту й цупкіше ми за землю трималися, та доторкнемося до різнобарв’я емоцій від жаху до щастя. 
Я вас доправлю до звичайного українського села Некремінне, що загубилося серед ланів, лісів та прохолодних струмків. Запах свіжоспеченого хліба на світанку, вишні, абрикоси просто з дерев, молода картопелька, риболовля, тарзанка на ставку... Удень — трудова терапія, а коли сонце сідає, всі збираємося до баби Гавришихи, що живе у невеликій охайній хаті з очеретяною стріхою на Козачку, край села. Вона розповідає вигадані-не-вигадані історії, що відбувалися колись у Некремінному. Головні герої її розповідей — односельці та істоти, яких науковці відносять до української міфології і про яких баба оповідає, наче про цілком реальних сусідів. Що б не відбувалося в тих казках, людська гідність, взаємодопомога, доброта завжди перемагають. І хоч ті оповідки навіть слухати страшно, та все одно не можеш відірватися, бо відчуваєш, що тебе прикриває своїми невидимими, зітканими з любові крилами Берегиня — баба Гавришиха.  
“Завтра новий день, або На гілці старої яблуні”, Тетяна Новацька-Тітаренко (Видавництво "Час майстрів") 
Маргарита мріє мати те, що для багатьох її однолітків норма: брендові модні речі, дорогі ґаджети, заможних батьків. А ще хоче не проводити вихідні та канікули в селі, а тусити разом із друзями в місті. І звісно, задивляється на найвродливішого хлопця в школі — Ігоря. Сумує, що замість дискотек чи зустрічей з подружкою Нелею вимушена їздити з дідусем Степаном у село. Там на неї вірно чекає друг Вітька. Але хіба він просто друг? Чи між ними щось більше, скажімо, кохання? Бо саме так вирішують однокласники й беруть Ритку на кпини. І все б нічого, але й Неля приєднується до гурту, насміхається з Рити. І це справді жорстоко. Несправедливо. 
У найнесподіваніший момент, коли світ наче налаштований проти неї, Ритка отримує і омріяний ґаджет, і нового друга. А ще цінний життєвий досвід й знання про те, що всі шкільні клопоти, сварки з подругою чи непорозуміння з батьками — то дрібниці, бо завтра буде новий день… 
Те основне, чим треба жити, Маргарита для себе відкрила, тепер твоя черга дорослішати… 
“Сірка на порох”, Іван Андрусяк (Видавництво “Фонтан казок”) 
 Травень 1637 року, містечко Березань неподалік від Переяслава. Дівчинка з дивним прізвиськом Сірка наглядає вночі за копальнею з видобутку селітри. Та ось на копальню вриваються розбійники, щоб при світлі багаття допитати двох викрадених незнайомців — козака і єврея. Заховавшись у могилі, Сірка стає свідком допиту і дізнається дещо дуже таємне і небезпечне… Хімічна промисловість «із могил», таємниці виготовлення пороху, погоня на болотах, шабельний двобій, «дальнобійники» ХVІІ століття і ще чимало цікавинок та дивовиж чекають на тебе в новій повісті одного з найулюбленіших сучасних українських дитячих письменників Івана Андрусяка. Історія про дружбу і зраду, про підлість і честь, про зародження перших почуттів і одвічну українську проблему самоусвідомлення. 
“Вибух терміта. Очима яструба”, Анатолій Марущак (Видавничий дім "КОНДОР") 
1788–1789 роки. Правобережна Україна — Польща — Німеччина — Париж — турецька фортеця Хаджибей. Такий несподіваний маршрут випав на долю п’ятнадцятирічного Гната Дорошенка, нащадка славного українського гетьмана. А почалось усе з болота, в якому ледь не втонув ясновельможний пан Анджей, господар села Ольшанки, де жила Гнатова родина. Козачком їде хлопець до палацу магната. А там його несправедливо звинувачують у крадіжці коштовностей. Уже кат заніс сокиру над правицею нещасного. Невже хлопцеві відрубають руку, і він ніколи не напише портрет свого кумира — отамана Антона Головатого? Чим справа закінчиться, добре знає біла ворона. А весільний кортеж польського магната чимдуж мчить до Парижа, 
де на пана чекає дуель. Гнат поспішає на порятунок. Але як не загубити слід? На такий випадок є яструб. Козак-характерник навчив хлопця перехоплювати погляд птаха і бачити на 30 кілометрів навкруги. Тому вперед. Тільки чи встигне юний рятувальник? Події напередодні Великої французької революції змушують пана Анджея залишити Париж, а Гната повернутися на батьківщину. Нові мандри з чумаками на південь, гарячі битви у степу козаків з ординцями і, нарешті, юнак бере участь у штурмі турецької фортеці Хаджибея, де згодом постане славетна Одеса. Що чекає на Гната: переможна вікторія чи підступна куля? А, може, перше кохання? Усі таємниці розкриються, коли ти прочитаєш цю захопливу пригодницьку повість. 
“Вибух терміта. Крилатий лев”, Анатолій Марущак  (Видавничий дім "КОНДОР") 
1789–1790 роки. Головний герой повісті шістнадцятирічний Гнат Дорошенко після успішного штурму фортеці Хаджибея готується до нової битви під міцними стінами Акермана. Кожен день наповнений пригодами і дружбою з юною венеціанкою Орнеллою, яку хлопець врятував від смерті у турецькому полоні. Над хвилями Чорного моря здіймає вітрило піратське судно. Капітана не цікавлять фортеці, він 
хоче викрасти юну італійку, щоб отримати за неї великий викуп. Вчасно на коні з‘явився юний козак, але чи встигне він домчати з дівчиною до воріт? Кулі вже летять навздогін. 
Фортеця Акермана здалася. Але чумакувати Гнатові не довелося. Орнелла умовляє хлопця і його старшого товариша, чумака-велетня Тараса Дві Спини супроводжувати її до Венеції. Так починаються італійські пригоди наших героїв. Гнатко розвиває свій талант художника, а Тарас стає улюбленцем місцевого населення.Жахлива пожежа 1790 року нафтових сховищ охопила вогнем весь острів-гетто єврейських поселенців. Гнат разом з іншими чесними містянами поспішив на допомогу постраждалим. Але зовсім іншими були плани у грабіжників, з якими перетнувся шлях юного Дорошенка. Хто вийшов переможцем у запеклому двобої, як і про інші пригоди,читач дізнається швидко, бо події у повісті пролітають, наче Крилатий Лев — символ Венеції. 
“Вибух терміта.У тіні змії”, Анатолій Марущак (Видавничий дім "КОНДОР") 

1791 рік. Знаменитий Венеціанський карнавал. Не для всіх він радісна подія. Ось йде по канату молода жінка.Вона не циркачка. Шлях над прірвою — це її покарання.Внизу готові спіймати її наш герой Гнат Дорошенко і його друг Тарас Дві Спини. Скориставшись їх відсутністю, підступний пірат Добрий Антоніо викрадає юну Орнелу. Починається погоня в Адріатичному морі. Не остання. Сімнадцятирічний Гнат отримує завдання повернути до Венеції древню єврейську тору дорогоцінний сувій, який вивезли до єгипетської Олександрії. Але пошук тори призводить до подорожі по Нілу, де невідомо, хто більш небезпечний: крокодили, бегемоти чи місцеві правителі.Свої підступні плани і у команди пірата Доброго Антонія. Після пригод у пустелі вони сходяться біля стін головної християнської святині Єгипту — храму Святої Катерини. Кому дістанеться древня тора, до кого буде прихильна Меретсегер, богиня-змія?По дорозі до дому, де лагідні хвилі Середземного моря пестять береги Криту, на Гната чекає випробування у знаменитому лабіринті, де за легендою жило чудовисько з головою бика Мінотавр. Всі таємниці острова ви розгадаєте разом з героями повісті. 
“Вибух терміта. Агатові таємниці”, Анатолій Марущак  (Видавничий дім "КОНДОР") 
1791 рік. Сицилія — Сардинія — Валенсія — Венеція — Франкфурт-на-Майні — турецька фортеця Ізмаїл. Шлях, яким доведеться пройти нашому герою сімнадцятирічному Гнату Дорошенку і його друзям.Дорога до Венеції спочатку привела їх до Сицилії, де відбувається виверження вулкану Етни, а потім до Сардинії і схованих там скарбів. Погоня за піратами закінчується в іспанському місті Валенсії, де у храмі зберігається священна агатова чаша Грааля. Саме тут відбувається останній бій Гната і його запеклого супротивника пірата Доброго Антонія. Чим він закінчиться, читач узнає, коли дійте до половини книги. Та на цьому не закінчаться пригоди друзів. На них чекають несподівані зустрічі з геніями-сучасниками: композитором Вольфгангом Амадеєм Моцартом і письменником Йоганном Вольфгангом Гете. А на коронації імператора Священної Римської імперії у Франкфуркт-на-Майні юнак здійснює черговий героїчний вчинок. Давши клятву коханій Орнелі повернутися, Гнат Дорошенко поспішає до своїх побратимів, де в гирлі Дунаю козаки готуються до штурму турецької фортеці Ізмаїла. 
У другому етапі кожен експерт обере з цього списку п’ять книг-претендентів, які розставить по місцях за ранжуванням. 
Відповідно: 
I місце (5 балів)— переможець і далі  
II місце (4 бали), 
III місце (3 бали), 
IV місце (2 бали), 
V місце (1 бал). 
Оргкомітет, шляхом підрахунку балів визначить по 3 книги в кожній з номінацій, які пройдуть в третій етап голосування.Ці твори-фіналісти будуть представлені на розсуд читачів у бібліотеках майже по всій Україні. Під час цього голосування і визначиться остаточний переможець. 
Книжкова премія "Еспресо. Вибір читачів" заснована телеканалом "Еспресо" та підтримується ГО "Демфорум". Її презентація відбулася 18 травня 2017 року в рамках "Книжкового Арсеналу"в Києві. 
Премія покликана відзначити найкращі українські сучасні літературні новинки року, підтримувати інтерес українців до читання вітчизняних авторів. Допомагати читачам обирати цікаві книжки, а видавцям знаходити шлях до читачів. Переможців Премії оголосять наприкінці листопада 2020 року в ефірі телеканалу "Еспресо", на сайтах "Espreso.TV" та "Демфорум".  












Популярні публікації