Йоганн Гутенберг: Хто це і чому Google присвятив йому дудл

Пошуковик Google 14 квітня вирішив згадати відомого німецького ювеліра Йоганна Гутенберга, якого вважають винахідником першого друкарського верстата. 21 рік тому цього дня Музей Гутенберга відкрив виставку на честь винахідника першого механічного рухомого друкарського верстата, про що усім нагадав відомий пошуковик. Внесок Йоганна Гутенберга у розвиток друкарства – неоціненний, адже саме він придумав перший у світі механічний друкарський верстат рухомого типу. На дудлі можна побачити, який вигляд мав верстат та його винахідник – німецький ювелір. Більш докладну інформацію про цей винахід можна побачити у тематичному відео, яке записав Google. 

До речі, на сайті Project Gutenberg можна побачити близько 60 тисяч книг, які надрукував Йоганн Гутенберг. 


Достеменно про рік народження і перші роки життя Йоганна невідомо. Він народився у Майнці між 1397 та 1400 роками. Закінчив школу і навчався ювелірного ремесла у Страсбурзі. Між 1434 та 1444 він шліфував напівдорогоцінне каміння та заробляв на життя виготовлення дзеркал. Історики свідчать, що весь цей час він виношував ідею створення друкарського верстата. Приблизно у 40-х роках 15-го століття він зробив з металу опуклі літери, що рухалися, і відлив їх у оберненому вигляді (у дзеркальному відбитті). Йоганн набирав з них рядки і за допомогою спеціального ручного преса відтискував на папері. Проте усе зупинилося через гроші, майстру їх бракувало. Сам верстат було створено на базі модернізованого винного преса. Цей апарат відрізнявся від традиційних друкарських машинок, адже не мав дерев'яних літер та графічних блоків, різьблених вручну. Литі металеві літери були розташовані окремо одна від одної та були не тільки змінними, а й рухомими. 

У 1448-му Гутенберг повертається до Майнца, де у лихваря позичає гроші для втілення свого задуму у життя. У період до 55-го він вже створив близько п'яти різних друкарських шрифтів. У 50-х відбувається справжній прорив – Йоганн друкує "Біблію" латинкою. У вдалі дні завдяки верстату Гутенбергу вдається друкувати до трьох тисяч сторінок на день, що свідчить про справжнє виробництво у Європі книг. Впродовж століття, після винаходу верстату, було надруковано понад 200 мільйонів книжок, які зіграли важливу роль у просвітництві. 

Судовий процес через лихваря трохи призупинив справу, адже через суд з Йоганна було стягнуто чималу кількість грошей і відібрано верстат. Згодом він йде на службу при дворі, а 3 лютого 1468-го помирає.  

Популярні публікації