Що заважає отримувати задоволення від читання (і не тільки)? Історія бібліотекарки Альони Іванової

 

Що нам заважає отримувати задоволення від читання ...

Стереотип № 1

Маєте перечитати все, аби мати власну думку

Насправді, аби отримувати задоволення від роботи, вам не потрібно знати про неї все. А ще зовсім не соромно визнавати, коли ви в чомусь не експерт.

Стереотип № 2

Почав читати – обов’язково закінчи

Насправді нудні, застарілі чи навіть шкідливі книжки можна і треба викидати. А ще книги – не священний Грааль, тому улюблені цитати варто підкреслювати, а відбитки кави на сторінках – це не кінець світу.

Стереотип № 3

Читання має бути корисним

Тому викидайте заліковку та сумніви й хапайте Фредріка Бакмана, Дена Брауна чи що душі заманеться.


Правила активного читання:

1. Дайте собі час

Аби налаштуватися на книжку, потрібен час: заглибитися, набрати швидкості. Тому книжки на виріст я не читаю за п’ять хвилин і на ходу.

2. Читайте на виріст

У добре підібраній книжці повинно бути щось, що ви знаєте, і щось, чого ви не знаєте – зовсім нова інформація не засвоїться, а все відоме не розвиває, і ми втрачаємо інтерес. Перед початком книжки я ставлю собі два питання: що я вже знаю й що хочу дізнатися. Це допомагає і сфокусуватися, і вбудувати нову інформацію в наявну. Це особливо актуально для документальної й бізнес-літератури.

3. Читайте різне

Експериментально доведено, що читання різної літератури тренує різні ділянки мозку – як різні вправи тренують різні групи м’язів. Наприклад, «художка» розвиває мовні центри та допомагає створювати нові візуальні образи, а професійні книжки підсилюють аналітичні здібності й концентрацію.

4. Записуйте

Прочитане важливо переказати, усно або письмово, так відбувається процес запам’ятовування. Мій улюблений метод підходить для будь-якої книжки. Конспектую відразу після прочитання: три головні речі, які дізналася; дві-три найцікавіші цитати; одне запитання, яке хочу поставити автору.


«РАННЯ ЧАШКА» – аудіопроєкт від The Village Україна та БРЕНДА КАВИ JACOBS. Це 5 ранкових маніфестів від п’яти героїв про їхній життєвий досвід, кар’єрні рішення та корисні (чи не дуже) висновки. Кожен випуск триває до 10 хвилин. Бібліотекарка Альона Іванова – героїня четвертого випуску  подкасту. Звісно, Альона експертка у книжках і читанні. Але її маніфест – це насправді історія про задоволення та стереотипи, які заважають його отримувати.

Більш детальніше ✔ за посиланням




Популярні публікації