З чого складається книжка?

Одразу слід сказати, що мова піде не про елементи тексту, а саме про структуру, яка є носієм цього самого тексту. Традиційну форму книжки, яку ми звикли бачити на полицях бібліотек, називають кодексом книжки. Остаточний варіант книжки-кодексу, який маємо сьогодні, формувався протягом тривалого часу. І хоч певні технічні засоби виготовлення книжки весь час змінювалися, удосконалювалися відповідно до поступу наукової думки, сутність її побудови з точки зору матеріальних складових залишалася незмінною. Розглянемо її елементи. Отже:

1-книжковий блок (комплект скріплених з одного боку (в корінці) зошитів або аркушів, що містить усі сторінки та комплектуючі деталі майбутньої книги. Це найважливіший елемент майбутньої книги. Книжкові блоки можуть відрізнятися за способом комплектування, за видом форзаца, способом зшивання, обробкою корінця, відсутністю або присутністю капталу, присутністю або відсутністю закладки, способами обробки зрізів).

2-палітурна кришка (тверда оправа книги, яка складається із двох боковин (передньої і задньої) і корінцевої частини, які скріплені між собою палітурним матеріалом. Складена з товстого картону, може бути покрита одним матеріалом, або комбінацією матеріалів. Для покриття використовуються натуральна шкіра, штучні матеріали, тканини, папір, матова і глянсова плівки. Тексти і зображення на палітурну кришку наносяться за допомогою друку фарбами, тиснення фольгою, рельєфного тиснення, використання наклейок).

3-кант

4-корінець (край книжкового блоку, місце, де скріплені всі технологічні елементи книги (зошити, марля, каптал, ляссе та ін.).

5-каптал (смужка тканинного матеріалу (наявний, коли видання в палітурці), що кріпиться до зібраних до купи книжкових зошитів, із потовщенням зверху і знизу, може бути з кольоровим окантуванням на кінцях).

6-форзац ( лист, який з'єднує книжковий блок з палітуркою. Може бути оздоблений малюнком чи орнаментом, або залишається чистим).

7-суперобкладинка (додаткова паперова обкладинка, яка одягається на основну обкладинку книги. Суперобкладинка необхідна відразу для декількох цілей. З одного боку, вона використовується як додатковий елемент оформлення видання і несе додаткове рекламне навантаження. З іншого боку, вона оберігає основну палітурку від забруднень і зовнішніх пошкоджень. Також є гарні приклади, коли суперобкладинка доповнює дизайн основної палітурки).

8-ляссе (закладка, яка виготовляється при виданні книги. Лясе кріпиться до корінця верху книжкового блоку таким чином, щоб вільний кінець тасьми можна було вкладати між сторінками. Лясе також називають сторінку, на якій зазначають нові видання видавництва.)

9-клапан суперобладинки 

10-слізура

11-футляр

12-титульний аркуш (перша сторінка книжки, на якій розміщуються основні бібліографічні дані видання: прізвище автора, назва, назва видавництва, місце і рік випуску. Містить основні дані про книгу: прізвище автора, назва, жанр твору, прізвище перекладача, назва видавництва, рік видання. На звороті титульного аркуша розміщують відомості про книгу: коротку анотацію, знаки охорони авторського права, бібліографічні індекси). 

13-фронтиспис (він може бути прикріплений до авантитул або титульного аркушу може бути приклеєний, на якому часто поміщають портрет автора).

Як бачите, книга не найпростіша конструкція 😅 А ви б змогли назвати всі її елементи без схем-порад? 😄

Популярні публікації