"Філософ з дитячою душею", безмежно закоханий в небо...


29 червня 1900 р. у французькому Ліоні народився один з найвідоміших письменників ХХ століття, "філософ з дитячою душею", безмежно закоханий в небо, Антуан Марі Жан-Батист Рожер де СЕНТ-ЕКЗЮПЕРІ, автор "Маленького принца".

Саме цей його твір, опублікований в 1943 році, став найвідомішим, його перекладено двома сотнями  мов та абеткою Брайля. Водночас письменник є автором низки інших популярних творів - роману "Пошта на Південь"(1929), книг "Планета людей"(1939), "Військовий льотчик"(1942), "Лист до заручника"(1943). Останній його великий роман, "Цитадель", було видано вже після його смерті.

Антуан де Сент-Екзюпері походив з давнього дворянського збіднілого роду і мав титул віконта. Він був третьою дитиною в сім'ї та мав четверо братів і сестер. Рано залишившись без батька, він отримав освіту в єзуїтській школі та у швейцарському католицькому пансіоні, в Академії мистецтв на відділенні архітектури в Парижі.

Однак найбільшою пристрастю Екзюпері було небо. Вперше піднявшись до хмар у 12 років, він все життя знову і знову повертався туди. Спершу став цивільним льотчиком, а потім - військовим. Навіть перший опублікований ним твір мав назву "Льотчик". Власне, небо й забрало його життя... 

Загалом протягом життя Екзюпері 15 разів потрапляв в авіатрощі. Вперше - у 23 роки, коли він був серйозно поранений і комісований. У другу серйозну аварію він потрапив у 1938 р., намагаючись долетіти з Нью-Йорка до Вогняної Землі, розбившись в Гватемалі. Пізніше, прагнучи втілити в життя давню мрію і пролетіти на власному літаку, який він придбав для цієї мети, від Франції до В’єтнаму, на середині шляху він зазнав аварії над Лівією. Тоді він дивом залишився живий, і ледь не помер від спраги в пустелі. Та йому пощастило - місцеві кочівники випадково виявили його і врятували.

Цікаво, що його любов до літаків виявила й його інженерні здібності. Зокрема він винайшов кілька корисних приладів для них і отримав патент. Згодом за свій внесок у розвиток цивільної авіації Екзюпері був нагороджений французьким орденом Почесного легіону.

З початком Другої Світової війни Екзюпері записався добровольцем у військово-повітряні сили Франції. Він здійснив безліч бойових та розвідувальних вильотів , і загинув, виконуючи політ 31 липня 1944 році. Через багато років після трагедії, в 2008 році, один німецький льотчик - учасник Другої Світової зізнався, що це він збив Екзюпері, і сказав, що якби знав, хто сидить за штурвалом, не зробив би цього, бо сам є шанувальником його таланту.

Тіло Екзюпері так і не знайшли, лише його браслет з іменами письменника та його дружини Консуело (саме вона стала прототипом  Троянди з "Маленького принца"), а уламки літака виявили в 2000 році на морському дні. Нині вони зберігаються в Музеї авіації у Франції, у місті Ле Бурж. А ми тим часом насолоджуємося чудовими творами письменника-романтика, який понад усе любив небо.

Більше 👉👉👉

 Борецька Н. С. Бережіть землю. Головні життєві цінності у казці-притчі Антуана де Сент-Екзюпері "Маленький принц" : "пропоную так..." : 6-й клас / Н. С. Борецька // Зарубіжна література в школі. - 2015. - № 7-8 (квітень). - С. 30-34. 

Осадча Юлія. Напишіть мені, що він повернувся... [Електронний ресурс] : (до 75-річчя казки А. Сент-Екзюпері "Маленький принц") / Осадча, Юлія // Бібліотека у форматі Д°. - 2017. - № 4. - С. 44-46. 

Шотова Н. П. Ток-шоу "Я так думаю" (за повістю-казкою "Маленький принц" А. де Сент-Екзюпері) : 8-й клас : пізнаємо, граючись / Н. П. Шотова // Зарубіжна література в школі. - 2018. - № 7-8 (квітень). - С. 76-79. - Бібліогр.: с. 79. - Вебліогр.: с. 79. 

Кудра Л. М. "Нехай панує на землі добро" (за творчістю А. де Сент-Екзюпері) : 8-й клас : "пропоную так..." / Л. М. Кудра // Зарубіжна література в школі. - 2018. - № 9-10 (травень). - С. 45-48. 

Сильні духом : [добірка матеріалів] // Позакласний час. - 2018. - № 6. - С. 36-46. 

Сент-Екзюпері Антуан.  Правила виховання дітей від Антуана де Сент-Екзюпері / Сент-Екзюпері, Антуан // Шкільна бібліотека. - 2018. - № 6. - С. 2-3. 

Рибальченко В. В. Розвиток критичного мислення на уроках зарубіжної літератури / В. В. Рибальченко // Зарубіжна література в школі. - 2019. - № 1-2 (січень). - С. 4-11. - Бібліогр.: с. 11. 

Арляпова Наталія. Троянда маленького принца : заняття для дітей середнього дошкільного віку / Арляпова, Наталія // Дитячий садок (Шкільний світ). - 2019. - № 5 (березень). - С. 16-19. 

Арабески до повісті "Планета людей" : 80 років - Антуан де Сент-Екзюпері // Шкільна бібліотека. - 2019. - № 10. - С. 29-33. 

 Басарія Етері. Від Короля-Сонце до Маленького Принца. Антуан Де Сент-Екзюпери : всесвітня культура / Басарія, Етері // Країна знань. - 2020. - № 1. - С. 36-40. 

Кудін В. О. Поговоримо про оптимізм та песимізм : пізнай себе / В. О. Кудін // Країна знань. - 2019. - № 9-10. - С. 37-40. 

 Голик О.  "Найглибше бачиш тільки серцем..." : компаративний урок літератури / О. Голик // Вивчаємо українську мову та літературу. - 2020. - № 31-33. - С. 16-21. - Бібліогр.: с. 21. 

Зоряна мандрівка сторінками казки Антуана де Сент-Екзюпері "Маленький принц" : сценарій // Шкільний бібліотечно-інформаційний центр. Бібліотечна робота. - 2020. - № 5. - С. 24-28. 


Популярні публікації