22 лютого - день пам'яті Миколи Сингаївського, поета, автора знаменитих "Чорнобривців"


22 лютого - день пам'яті Миколи Сингаївського (1936-2013), поета, автора знаменитих "Чорнобривців", які багато хто вважає народною піснею.

Одна з найпопулярніших садових квіток в Україні стала її пісенним символом саме завдяки композитору Володимиру Верменичу і автору слів Миколі Сингаївському.

Як пізніше визнав сам Микола Федорович, пісня присвячена його матері, Уляні Андріївні, котра дуже любила саме ці квіти ("Ними був натиканий весь наш город, вони рясніли навколо хати").

Текст з'явився в 1957 році, причому Сингаївський написав його... у Франції. Він тоді був студентом філологічного факультету Київського університету ім. Шевченка. Під час хрущовської відлиги найбільш активних студентів і тих, хто добре навчався. преміювали поїздками за кордон. Серед них був і Сингаївський. Там на одній з клумб у Парижі він побачив кілька кущиків чорнобривців. І одразу пригадав рідне село Шатрище, маму та її улюблені квіти. 

В одному з інтерв'ю він згадував про нелегкі часи, які довелося пережити Уляні Андріївні: "Виховуючи чималеньку сімеєчку, вона ще й умудрялася працювати дояркою в колгоспі, щодня встаючи о четвертій ранку й поспішаючи на ферму. А чого їй коштувало пережити смерть вісьмох дітей! У тому числі й двох синів-фронтовиків, один з яких склав свою голову неподалік Коростеня — у Радомишлі, а другий у Празі".  

В ті часи кожна пісня, яка мала вийти в радіо- чи телепростір або піти на публіку зі сцени, проходила так звані "худради". Особливо стежили, зазначав М. Сингаївський, щоби в тексті не було слів «українець», «українка». "Ця тема тільки й лишилася в рядках: «Розквітають і квіти, і доля на моїй українській землі». Але люди й між рядків відчули, що то пісня про них і для них", - згадував він.

Першим виконавцем пісні став Костянтин Огнєвий. Сталося це в 1960 році в Київській філармонії на творчому вечері співака. Огнєвой був одним з небагатьох "виїзних" виконавців, тому міг гастролювати за кордоном. Виконання цієї пісні в Канаді сприяло її шаленій популярності серед української діаспори. Невдовзі її включили до свого репертуару Дмитро Гнатюк, Ніна Матвієнко. А найкращою заокеанською виконавицею "Чорнобривців" стала Квітка Цісик.

Популярні публікації