Дві українські ілюстраторки стали переможницями Болонської виставки-2024



 Вони стали найкращими серед 344-х фіналістів

Українські ілюстраторки Поліна Дорошенко й Оксана Домашич потрапили до переліку переможців на 58-й Болонській виставці ілюстраторів. Вона проходить у межах традиційного Болонського ярмарку дитячої книги. Список переможців опубліковано на сайті Bologna Children’s Book Fair.



Цьогоріч заявки на конкурс подали 3520 художників з 81 країни. Переможців обирали з рекордної кількості учасників. Фінальна частина конкурсу нараховувала 344 учасники, серед яких обрали 79 авторів, чиї роботи визнали найкращими. До фіналістів потрапили представниці України: Поліна Дорошенко, Грася Олійко, Оксана Драчковька, Ольга Лісовська, Ольга Штонда, Марія Плєшакова, Анастасія Хижняк та Оксана Домашич. В остаточному переліку переможців опинилися Поліна Дорошенко та Оксана Домашич.

Ілюстрація Оксани Домашич

Ілюстрація Оксани Домашич. Фото: bolognachildrensbookfair

«Цього року Болонський книжковий ярмарок ще раз підтверджує свою готовність вітати індивідуальну участь незалежних видавців, письменників і художників з усіх країн і регіонів світу, які бажають творчо, мирно і цілеспрямовано зробити свій внесок у велику видавничу спільноту, об’єднуючи дітей і книги», — поділилися організатори виставки.

Перший сеанс із терапевтом

                               Ілюстрація Поліни Дорошенко. Фото: bolognachildrensbookfair


«На конкурс потрібно подати 5 робіт, об’єднаних темою. Це потрібно, щоб журі мало змогу оцінити динаміку в роботі та краще зрозуміти сюжет, підхід у виконанні. Цьогоріч я вперше надіслала ілюстрації до власної історії, над якою все ще працюю. Попередньо вона називається “Диван”, де в такому дещо стандартизованому уявленні я зображую кабінет психолога/терапевта. Цей кабінет з диваном — майже незмінне обрамлення для історії, що розгортається на тлі  — про проживання кризи, пошук відповідей та сенсів. Це гостра історія. Для мене це ще один спосіб говорити як з дорослими, так і з дітьми про війну та її наслідки».

За словами Поліни Дорошенко, мета журі — висвітлити різноманіття дитячої ілюстрації в світі та наочно показати ключові тенденції. Вона каже, що більші шанс потрапити до номінантів, фіналістів та переможців виставки мають ті художники й художниці, чиї роботи  мають власний «голос», а не копіювання чи слідуванням тенденціям. Важить і тема, які нові підходи та експериментальні техніки в поєднанні з майстерним виконанням тощо.

«Одна з найдавніших ініціатив Болонського дитячого книжкового ярмарку, виставка ілюстраторів, була створена у 1967 році як вітрина для щорічного відбору та ознайомлення з найкращими зразками світової ілюстрації. Протягом десятиліть виставка супроводжувала еволюцію світу дитячої книги, слідкуючи за її розвитком та визначаючи творчу динаміку: від традиції ілюстрованих історій до появи книги як переважно візуального засобу вираження, аж до нещодавнього успіху сайлентбуків», — розповіли члени журі, коментуючи переможців 58-ої виставки.

У конкурсі демонструють останні тренди ілюстрації та популяризують нові імена серед художників.

Роботи всіх художників публікуються у книзі Illustrators Annual – великому каталозі для видавців та ілюстраторів з усього світу, наповненому дописами членів журі. Видання публікується італійською та англійською мовами, потім розповсюджується міжнародними спеціалізованими книгарнями. Його також видає японською мовою JBBY – Японська рада з книг для молоді, у Кореї – CCOC, а в Китаї – Dandelion Picture Book House.

Виставку організовують в межах Болонського ярмарку дитячої книги в Італії. Цьогоріч подія відбуватиметься з 8 по 11 квітня.

 



 

Популярні публікації